Kaupunkitietopakka (2013-2014)

Kaupunkitietopakka toteutettiin osana Tekes-rahoitteista Kaupunkitieto ja toiminnan hallinta -tutkimushanketta syksyllä 2013. Korttipakka on suunniteltu inspiroimaan ja antamaan ideoita kaupunkitietoon ja sen käyttöön liittyen.

Kaupunkitietopakka

Kortteihin on kerätty valikoima kaupunki­laisten päivittäisiä toimia jotka liittyvät kaupunkitietoon. Aineisto on koottu Helsingissä syksyllä 2013 toteutetuista kartoituksista kaupunki­aktiivien kanssa*.

Korttipakka ei kata kaupunkitiedon jokaista näkökulmaa, mutta se käsittelee kaupunkitietoa kaupunkilaisten arjen lähtökohdasta, mitä tietoa ihmiset tarvitsevat, haluavat käyttää tai mistä ovat kiinnostuneita.

Kaupunkitiedon käyttöä on luokiteltu kategorioiden MITEN (käyttöliittymä, jonka avulla tietoon päästään käsiksi), MISTÄ (palvelu tai tietovarainto, mistä saa tietoa), MITÄ (mitä tietoa henkilö käyttää), MISSÄ (paikka tai konteksti missä tietoa käytetään) ja MIHIN (mihin tietoa voi jakaa) alle. Yksi kortti saattaa myös kuulua useampaan kategoriaan samanaikaisesti. Lisäksi pakkaan kuuluu “Idea”-kortteja inspiraation lähteeksi ja yksi “Kenen tieto” -kortti, jonka tarkoitus on muistuttaa siitä että tieto on aina jonkun tahon hallinnassa. Mukana on myös tyhjiä kortteja: niihin voi lisätä omia ideoita ja täydentää pakkaa!

Lataa ja tulosta Kaupunkitietopakka!

Kaupunkitietopakkaa käytettiin työkaluna Kaupunkitieto-skenaariotyöpajassa. Lue lisää!

Konsepti ja sisältö: Joanna Saad-Sulonen & Neea Laakso, Aalto ARTS
Ulkoasu ja kuvitukset: Neea Laakso, Aalto ARTS

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

* Suurkiitos Paula S.:lle, Marjut Ollitervolle, Pauliina Jaloselle, Margit Sjöroosille, Petra Jyrkäkselle, Maria Auraselle, Mikko Heikkiselle ja Kalle Koljanderille!